tajaan,

DenyutJantung!

Monday, May 24, 2010

Pengalaman BusukMasam Mencari Rezeki Yang Halal

ok rakan rakan, mood AF sudah abis. Tiada lagi update pasal AF.
cukuplah, bile view blog rase macam blog artis yang propa pulak.
heheee~


di hari yang mulia ini, ingin saye berkongsi pengalaman mencari kerja sambilan yang mana usaha saya telah menemui kegagalan.

jom kita lihat pengalaman busukmasam ni.


1. saya sangat marah bila kat depan kedai terletak note 'vancancy', 'salas girl wanted' macammacam la, tapi bila kite masuk dalam kedai tanye, nanti dier selambe kate - "ooo,tu dah tdapat dah, taknak lagi dah". kenape tak koyakkan je notes tu ha? barannn tau tak. penat je pergi tanye. buang masa dan tenage je. lain kali jangan la buat begitu, kadangkadang kedai awak bertingkat, letih naik awak hampakan perasaan kite. kite pun termaki awak tanpe sedar. heheehe ;)

2. yang pelik lagi di Malaysia ni, kedai cina kebanyakkan nya nak pekerja cina jugak. nanti bile pergi tanye kedai kedai baju tu nanti aunty tu cakap dengan pelatnya " aunty mau cina lorr, ain tak pandai malayu ". haiyaaaaa aunty, lu duduk Malaysia, memekak mau warganegara, cakap melayu talak tau? balik cina la wooo. itu bahasa kebangsaan ma, apa macam lu talak tau?

3. nanti kan kalau awak cari kerja, nanti bos tu akan pandang atas bawah dengan jelingan menakutkan, lepas tu tanye,- permanent ke temporary? sepatutnya awak kene tip cakap permanent baru dapat keje, tapi cm saya yang kalut ni, mesti tergagap nak tipu pastu cakap temporary, terus nanti toke kate "kita nak pakai permanent" damnnnnn, nape la mulut tak tipu sajo tadiii. tapi kalau tipu tak baik gak kan, tak berkat gaji,ha tapi ni la hasilnya, penganggur yang berjaya. ;)

4. kalau kedai yang baik sikit nanti dier bagi secebis kertas suruh awak tulis nama, alamat, nombor telefon, nanti konon konon dier call. tapi nan hadooooo. banyak kedai ain leave fon number tapi tak call pun. hina sangat kah aku pada pandangan matamu? T___T tapi kalau kedai abang gatal yang jage sila JANGAN tinggalkan nombor telephone. itu seolah olah scam je tu. hihihhhi. menghabiskan borehh yo nanti!

tips yang penting mase pergi cari keje ialah :

- tak payah pakai pakaian yang sexy-sexy mencolok mata, yang ketatketat menyempitkan dada. percaya lah, itu tidak perlu.
-tak payah pakai kasut tinggi sebab nak jalan pusingpusing cari keje kan, nanti kaki letih, kang terus kau takde mood, nak mengamuk sajo.

-pakai baju yang selese, yang kain tak panas, sebab nanti dah la panas hati,panas cuaca, baik berjaga jaga. hehee

-make up yang ringan sahajo, nanti peluhpeluh ni

-senyum dan ramah tamah, tapi jangan terlebih ramah.

12 comments:

xRaafikx said...

pengalaman yang sama macam saya. haha. teringat zaman dolu dolu. haihh. :p

Nur -al- Ain said...

raafiq, heheee ;p busukmasam kn. heehee

Roronoa Zoro said...

hoh? dah nak dapat nuff? wow!~ apa caranya nak dapatkan duit? $_$

xRaafikx said...

sangat busuk masam. memang bengang gila kalau part tunggu call dengan cakap nak pakai cina je. bodoh tol. haihh.

Liyanaa. said...

HAHA funny lh ain ni. i nk pakai yg mencolok mata lh

Nur -al- Ain said...

raafiz, kalau yg nak pki cine je tu lagi skt hati oooo

Nur -al- Ain said...

roro, ceehhhh, ayat yang last plg menarik er? hishhhhh.. mate duitan ni, nk kene nii

Nur -al- Ain said...

liyanaa.. tak cukup serius ke penyampaian i tu? ohhh, gagal rupenye nk serius. hehee

Nur -al- Ain said...

@xRaafikx

zaman dolu2 yg indah ;p

Syafrizal said...

saya dah rasa semua tu
jadi saya bertekad untuk berniaga sendiri
hehe

Nur -al- Ain said...

syafrizal, ade keje kosong tak? heheee

Nur -al- Ain said...

syafrizal, ade keje kosong tak? hehee

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails