tajaan,

DenyutJantung!

Thursday, May 13, 2010

Apsal Kau Hina Bangsa Melayu, Bangsa Kau Sendiri?

tadi pergi berjalan, melompat sana sini, pergi ke belog orang yang singgah mengomen. pergi ke belog B.r.u.t.a.l.s.o.l.o, entry nye, copy paste comment dari anon la, berlink, tapi link yang tak boleh pakai . comment nye berbunyi begini -

"Khusus Utk dungu dn bebal shj.:
Hanya Malaysia dn Brunei belum ada GST setakat ini.Negara lain dh berpuluh2 tahun melaksanakan GST cuma saperti yg saya katakan tadi .. hanya yang dungu dn bebal tidak tahu akan ujudnya GST ini .. kerana apa ?.. kerana mereka ini sekolah tak tinggi.. tak tahu hal2 ekonomi serantau atau dunia sejagat.
Sebab apa jadi begini ???
Kerana .. ada segelintir orang2 melayu khususnya(bukan semua...) .. semua nak Free .. semua nk murah .. semua nak subsidi .. Bila jadi begini .. maka segelintir orang2 melayu jadi malas .. tak mahu susah sikit nak hidup nk .. survive mcm orang2 Cina.
Kerana apa segelintir org2 melayu tak nak survive ???
Sbb nya mereka ini .. kalau nk berjalan pun nak kena pakai tongkat.. Nak makan pun .. nak kena suap .. Ini lah bahananya kalau jadi masyarakat subsidi...Saya jgak org melayu tapi minda kita kena sealiran dengan arus kemajuan dunia ..
kita patut brsyukur kerana .. GST ini tidak merangkumi barang2 kawalan saperti keperluan makanan yang dilindungi oleh kenaikan harga."

come on la, terangterangan kau kutuk bangsa kau sendiri. kau kate bangsa kau malas, ape gune kau nak jaja aib bangsa kau? satu dunie perlu tau ke melayu pemalas? kau rajin sangat ke sampai banyak masa terluang mengomen panjang-panjang menceceh memalukan bangsa sendiri?

apsal perlu nak kate dungu dan bodoh? kau bijak sangat? macam ni ke cara orang bijak menegur? kau tau tak, bukan Melayu je nak free nak murah, semua orang pun macam tu, itu hak kite sebagai pengguna la. kau ingat pelancong yang datang membeli belah kat Malaysia ni tak pernah bargain ape yang dier beli? please la, jangan cakap gune hati,

kau banggakan sangat la bangsa cina tu. mereke tu tak perlu nak pikir halal haram kerja mereke, terime rasuah, suap sana sini, entertain pelanggan boleh makan,minum itu ini, menipu dalam sukatan, semua itu mereke tak perlu ambik kire, tapi kite melayu ade had dalam tu semua. kau pernah kaji tu semua? pernah kau ambil kira dari sudut itu?

bukan takde melayu yang berjaya, berlambak. tapi yang kau pandang cina yang berjaya sahaja. jangan la jadikan bangsa kita minoriti, yes, mereke patut kite jadikan mereke saingan, tapi cara kau cakap biarlah membakar semangat, bukan melunturkan semangat, menjatuhkan bangsa sendiri. ape punya bangsa la kau ni. tengok cine, mereke ade je yang tak gune, yang jadi ahli kongsi gelap, pukul orang sane sini, kerat jari orang, bukak kelab malam melambak lambak, jual dadah, tapi pernah kau dengar cina kutuk cina, jatuhkan maruah bangsa mereke sendiri?

huh, kau rase kau hebat, malukan bangsa sendiri, banggakan bangsa lain, mereke kat luar sane tu, bertepuk tangan gelakkan pengkhianat bangsa macam kau.


oh, mungkin niat kau baik, nak sedarkan yang terlalai, yang terleke dengan kelebihan yang ada, tapi kau kene paham balik. ini negare kite, bumi melayu, kita ade hak untuk rase nikmat berade di negare sendiri. hak keistimewaan orang melayu tu jangan sekali kau pertikai. itu hasil penat lelah datuk nenek moyang kite bertarung nak memerdekakan tanah melayu.

nak sedarkan yang terlupa, biarla dengan care yang bernas,

mintak maaf teremosi hari ni.

diakui sejak masuk ke UiTM, semangat sayangkan bangsa sendiri meluap luap. sedih hati tengok bangsa melayu yang gelapkan masa depan sendiri, sedih hati tengok bangsa melayu, malukan tanah air sendiri.

note : UiTM tidak mengajar kami untuk jadi racist. No, perasaan tu hadir sendiri bile tengok segelintir pejuang bangsa Melayu bersemangat untuk menaikkan bangsa melayu. Orang Melayu perlu bangkit, tunjukkan yang kita sebenarnya mampu, kalau dulu kite mampu jadi antare yang terhebat, dengan pelabuhan yang terbaik, sistem terhebat, kenape sekarang kite patut tunduk? bangun,bertindak.

dah, nak sejukkan hati.





8 comments:

Eryati said...

aku dr dulu kurang gemar dgn kaum anon..anggap diri mereka tu baik aje...tapi ini utk anon yg jahat jari dan kurang kasih sayang saja...Bangsa melayu diakutuk...bangsa aku pun pernah dia kutuk...apa punya 1 Malaysia?!!!!!

kak ina kl said...

salam..dia bukan orang melayu..dia omputih kot.

cemomoi said...

huuuu orang bodoh mana nak ngaku bodo.. kalu gila sekalipon dia akan kata orang lain yang gila

ChiLaBaey's said...

ITM di hati ku..... :)

Nur -al- Ain said...

eryati, yes.. tau takpe.. huu, sakit hati!

Nur -al- Ain said...

kak ina, ye la kot.. tu jobo tu.. errr

Nur -al- Ain said...

cemomoi... hooooo, ye la kn, btul tu. layan pun nnt same bodoh

Nur -al- Ain said...

pakngah, betul2 ;) di hatiku selamanye. chewahh

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails