tajaan,

DenyutJantung!

Saturday, May 22, 2010

Bila Ustazah Kantoi Beromen, Kenape Pulak Tak Nak Kaitkan Name Ustazah? Kenape Hanye Perlu Anggap Dier Pun Orang Biase, Bernafsu,Bershahwat.

salam gembire :) maafkan saya kalau tersalah eja shahwat, tak reti la. heheee

saye dapat comment menghentam oleh anon di kisah ustazah ni. ini pertame kali ain dapat comment sebegini, and u know what? i feel great ;) HAHAAAA. serius tak tipu, rase macam cikEpal plak ade org nak dtg hentam. ngeeee

sebenarnye bagus kite terime comment sebegini, sebab asyik comment baikbaik, kite tak tau mane kelemahan kite. im not the one who will proudly say "this is my blog!, its up to me laa"
"ini blog aku ikut suke aku la!", ain lagi tidak setuju dengan ini,

mungkin betul blog ini tempat kite luahkan pandangan, pendapat atau luahan isi hati kite, tapi once you dah hit 'publish' bermakne u paham satu dunia ada hak nak baca ape yang u tulis kan? kite pun sebagai manusia kite paham lain orang lain pikir,lain rase, lain pendapat, so kite kene la kental dengan ape yang dikomen, kalau rase pandangan kita wajar, pertahankan, kalau rase mungkin ada benar kate si pengkomen, pertimbangkan.jangan la cepat melatah. cool, senyum, munasabah. jangan biarkan element anjing menguasai diri. pada ain ini yang wajar. pada ain la.

bile orang bace post kite publishkan bererti kite dah ambil 5 minit,kurang atau lebih dari hidup dier, so macam mane anda boleh kate orang tu tiada hak untuk comment terhadap ape yang anda ceritakan? tapi ye la tak dapat nak dinafikan sesetengah comment menghentam ni lebih kepade dengki, busuk hati, kalau kes ini, abaikan saje. mulut tempayan boleh ditutup, mulut orang nak tutup gune ape? biar kan dier bercakap, letih nanti senyap la.

eh, satu yang saye suke, comment menghentam macam ni, lebih jujur ;)

ade sesetengah orang mengcomment hanye sebab nak traffic, jangan nafikan. comment tu hanya sekadar kunjungan balas sebab orang tu comment di tempat anda. jangan nafikan sebab ain pun buat macam tu, ;p ye la, orang berbudi kita berbahasa, tapi adab mengcomment, baca la entry orang tu sampai abis, nanti tak la termalu tercomment bende yang tak sepatutnye ;)

letih nak type panjang panjang ni, jom tengok comment menghentam yang pertame saye ;p
apesal pulak nak rosak title "ustazah"?tu hal peribadi individu tu..lagi satu..yg duk mention polis,pegawai kerajaan tu apesal?sbb kerajaan?modal utk mencetus spekulasi laa katakan..haihh sempit btui kotak pemikiran penulis nih..


disinilah saya nak tunjuk skill menjadi pembahas dan pemidato satu ketika dulu ;)

secare jujur saya tak rase pandangan yang saye lemparkan di entry itu suatu ketika sulu salah. heeeee.

agaknya siapa lagi yang layak untuk kite percaye di zaman serba canggih ni?
nak percaye polis, dah lame institusi ni kurang kepercayaan rasenye,
percaya pegawai kerajaan? ratarata sanggup ambik risiko terima macam2 jenis suapan.
yang paling memalukan sekarang ni ustazah pun dah tak boleh nak dipercayai.
USTAZAH (!?) anda semua sedia maklum kan pasal kes ustazah kantoi dengan warden tu?
memalukan la insiden ni, tak sepatutnya berlaku.
nampak sangat tak ikhlas dalam mennyandang profession ustazah tu sampai tak terlintas nak jage name baik 'ustazah'.


yang akan menambah huru hara, sebab satu ustazah,
semua ustazah pun akan tercalit terkene bau taik tu.
macam bidalan.
sebab nila setitik rosak susu sebelanga.
haissss

apa nak jadi dunia ni?

Ustazah tu satu name yang mulia. kalau sebut ustazah ape yang terlintas di hati kite? seorang yang mulia, baik, diharap nanti mengajar agame kepade kite. yang kite harap bile tiade jalan pade dier kite patut rujuk, seseorang yang kite harap boleh sejukkan hati kite pade ketika syaitan berperang melawan nafsu, cube mengatasi akal,

memang tak dinafikan ustazah tu takde beze dengan kite, dier tetap manusia biase, rambut sama hitam, darah sama merah, tapi awak kene la ingat balik dier seorang USTAZAH. kenape tergamak dier calitkan nama baik seorang ustazah?

bile dier seorang yang mempunyi title begitu, dier ade tanggungjawab menjage name baik title yang dier pikul. itu tanggungjawab sayangg, kenape satu ketika dulu, dier bangga memikul title ustazah, tersenyum bila orang hormat kan, panggil gelaran ustazah, tapi kenape hari ini, bile dihentam, mintak tidak dikaitkan dengan gelaran tu?


jangan la bagi alasan awak manusia biase yang ade nafsu, ade perasaan, sama macam orang lain nak cinta dan dicintai, untuk lari dari masalah, lari dari tanggungjwab awak. kalau tau tak dapat melawan nafsu, sendiri patut malu dan tau awak tak layak memegang title ustazah, 6 bulan menyulam cinta, takkan tak sesaat tersedar. bertahun belajar dan mengajar takkan terlupa subject etika?

saya tetap dengan pendirian saya yang takde salah saya nak kaitkan title 'ustazah' dengan ape yang dier dah buat. kenyataan tu pahit kan untuk ditelan.

memang kenyataan nya kite dah tak boleh nak harapkan, bergantung kepade sesiape lagi sekarang ni, bukan saya nak mencetus spekulasi, tapi jangan la awak nak cube tegakkan benang yang basah, jangan nafikan kebenaran katakata tu,

salah bile saye kate polis terima rasuah? RM5 pun disapu, inikan beribu. sape tak terliur disogokkan wang? mungkin bukan semua, tapi sebab yang satu tu la semua musnah. sebab tu saye kate mereke ni bile ade gelaran, bukan saje patut bangge, tapi tau mereke ade rase nak pikul tanggungjawab jaga nama baik gelaran tu.

mungkin betul la pikiran saya sempit sebab salah saya rase bile sorang calitkan arang, semua patut malu. mungkin ade setengah orang tak rase pun bende ni penting atau perlu nak disogokkan di minda orang lain, apa ada hal kene tangkap ni semua. biase la kisah orang sekarang.

mind u, saya tak kisah kalau dia bukan ustazah atau memegang apa apa gelaran.

tau kenape saya paranoid dengan masalah sebab sorang berak tak cuci, semua orang bau taik ni?

dulu mase kecik, saya minat sangat nak jadi lawyer. itu memang cita cita la,masuk bahas,pidato, tengok cerita lawyer, baca buku lawyer, baca surat khabar isi penting, dengar orang berhujah hal ehwal negara, macamamcam la, memang minat la betul la..

tapi bila orang tanye saya, ape cita cita, dan saya kata lawyer, tau ape orang kate?
" tak payah la, nanti sebelah kaki kau kat syurga,sebelah kat nerake, nanti kau bela orang salah, makan rasuah. dah tuka la cita cita tu."

99% orang cakap begini kecuali paklong saya. hanya dier cakap ok, ini dilema yang timbul masa dari form3 nak ke form 4, nak pilih coz ape la kan, alhamduliilah la PMR dalam keputusan cemerlang, layak nk pilih jurusan ape nak diambil kan, ingat memang nak buat sastera je la. nak sambung law kan nanti.

tapi macam mana 99 lawan 1? mak sendiri pun tak suke. so masa tingkatan 4 TERPAKSA pilih coz sains akaun dan hingga sekarang buat degree pun account. tolong la, sampai sekarang masih belum minat akaun, sebab tu saye pernah kate A dalam peperiksaan tu takde makne pun, saya tak minat pun account, tapi terpakse la belajar jugak, dapat A pun sebab nak jage pointer, belaja pun bukan sebab niat nak mendalami subjek tu.

cemburu ade kawan yang sambung law di UIA ;(


sampai ssekarang pun masih minat lagi nak jadi lawyer, ain dapat A untuk paper law mase first sem tau. paper elective untuk budak account la ;) oh, pernah cakap kat En.Fairul bahawasenya, saya nak anak saya nanti jadi lawyer. ok, tau pentingkan diri sendiri. anak jadi la ape nak, asalkan berguna kepada negara, ;) heheeee.

makenye sebab tu la saye tak rase bile individu tu buat sesuatu ia tidak bg kesan kepade title yang disandang. dier sepatutnya ikhlas sandang jawatan tu, dan pikir impak ape yang dier buat. lain cerita la kalau dier orang biase yang kalau keluar di muka surat khabar metro muka hadapan, sape pun tak heran.

oh yang pasal sebab tu kerajaan, bukan sebab itu, sebab kite orang biase ni berurusan mostly dengan kerajaan kan? kite kan negare berkerajaan bukan ke kerajaan yang patut tunjuk model yang bagus dulu, bila yang atas bersih baru yang bawah pun clean and clear, kalau sibuk nak bersihkan bawah je, yang atas biar berkerak, sampai bila masalah tak settle.

dah la, letih tulis panjangpanjang.

thanks anon ;)

9 comments:

Roronoa Zoro said...

penat baca panjang2... fuhhh~

anyway.. mmg setuju semua tue. 100%...

tapi kalo nak lebih tepat dan padat, sebenarnya setiap manusia ada tanggungjawab menjage name dia sendiri. sebagai contoh muhammad (yg terpuji), jadilah yg terpuji. bukannya jadi yang x elok. subhanallah.. maafkan aku kalo tersalah bahasa.

manusia nie lemah. sebb diturunkan nafsu. even malaikat yg diturunkan pon x mampu menahan nafsu.

andai tersalah, tegurlah aku. ampunkan aku.

cemomoi said...

idop ini satu ujian sebab Allah kata dengan ujian akan dapat kenal sapa paling baik amalannya

jadi apa berlaku pada individu itu satu ujian dan balasan setimpal untuk dia sama ada baik ataupun buruk

jika kita dianugerahi kekayaan, itu ujian sama ada kita akan bersedekah atau terus jadi kedekut bukan semata-mata atas usaha kita maka kita layak dapat kekayaan tu

sebab tu aku maleh ngat nak komen orang yang dihukum begini, bimbang esok Allah uji kita pulak

ada kes penceramah yang slalu dok nasihat orang supaya berbuat baik dengan orang, sudahnya dia juga sampai ke mahkamah kerana berbalah... jadi jaga kain kita bebaik sebelum terlondeh

Nur -al- Ain said...

ror,thanks bace. lotih kan.. heheee

manusie mmg lemah kan, bab malaikat no comment la..

Nur -al- Ain said...

cemomoi. ye la kan, betul hgk tu.. nanti terkene diri sendiri terkedu. ni semua ujian nya, kite ambil buat pengajaran la kn. semoge ain sendiri jauh dr semua ni. aminn

Rashid said...

salam

ain.. secara peribadi saya rasa seronok jika ada perbezaan pendapat dan pandangan. Ia dapat segarkan ilmu. Satu percambahan idea yang baik utk kita suburkan lagi di kalangan para blogger.

Tak kira apa jenis title yang disandang, semuanya adalah manusia. Tak dapat lari daripada warna-warninya. Putih bercalit hitam.. hitam kemudian menjadi putih bersih. Semuanya bisa berlaku.

So, berkongsi dan berbahaslah tentang tajuk entri secara elok-elok. Tak salah. Itu namanya pandangan penulis.

Saya suka ..

Nur -al- Ain said...

rashid, betul2 saye mintak maaf kalau enty ni bua cikgu terguris

Rashid said...

uisss.. mana ada saya terguris. takdelah.. eee ain jangan salah faham k. Maksud saya di atas tu.. saya suka bila kita semua ada percanggahan pendapat dan berbahas secara baik-baik - tak menyentuh personel tapi kita sentuh isunya. Macam ain. Kan ain hanya sentuh isunya bukan personel. okey apa itu..

ain.. percayalah saya okey. ia tak ada kena mengena ngan sayalah. ishh ain ini..

Anonymous said...

bodoh

tak semestinye tudung labuh je ustazah
senang sgt terpengaruh dgn cerita2 kat harian metroll
before cakap guna kepala otak la

fitnah tu dosa dia lebih besar dari membunuh

skang aku pon dah dapat dosa mengutuk ko ni

Anonymous said...

apapun, menyebarkan aib manusia adalah berdosa ain..orang yang buat dosa, mungkin mereka sudah bertaubat dan Allah maafkan..kita yang buat dosa mengaibkan mereka, bila kita nak bertaubat dan minta maaf pada mereka..?

matlamat tidak menghalalkan cara..kalau kita tulis kononnya untuk memberi peringatan sekalipun, ia tetap dosa, sebab niat kita baik, tapi cara kita salah..

jadi, jangan bergosip, jangan aibkan orang, jangan tabur fitnah dll..dosa ain..kita sebagai manusia, sebaiknya kita cuba untuk menyimpan aib orang..

terima kasih.. sekadar teguran

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails