tajaan,

DenyutJantung!

Monday, May 17, 2010

[VIDEO] Hina Sangat Ke Jadi Janda?

Hari ini, berposting nye post ini kerane saya ingin membela nasib janda. terbaca entry di Apa Khabar Orang Kampung, Lama sudah Tak Berjumpaa.. eh eh, terpanjang. T__T ,

ok, kembali ke nada serius.


apa itu janda? semua tau la kan, takkan la tak tau janda tu ape. tapi ape yang pertama sekali keluar di fikiran bile terdengar perkataan janda? Jahat? Perempuan gatal? sundal?

Ya Allah, satu perkataan untuk anda yang berfikir begini - Tak Berakal.

manusia dikurniakan akal untuk berfikir, untuk membezekan kite dari haiwan, tapi sayang awak tak guna akal sebaik mungkin?

Sapa awak nk menghukum seseorang? korang tak tahu hujung pangkal cerita nak tuduh janda jahat? tahu tak , bukan semua orang bercerai sebab semata mate kerane perempuan jahat, come on la, wanita sekarang lebih celik, mereke tahu hak mereke, tak kan nak bertahan dengan lelaki yang tak mampu bagi erti sebuah perkahwinan?

cuba kita renungkan,

berape ramai lelaki di luar sana gagal bagi nafkah yang cukup buat isteri mereke? berapa ramai lelaki luar sana yang sanggup bele nasib isteri mereke? berape ramai lelaki luar sane yang setia dengan satu pasangan mereke?

Janda bukan satu title yang menjijikkan, tak sepatutnya anda rase macam tu, ye la, belum terkene batang hidung sendiri, tapi kalau dah rase nanti, malu sendiri pulak selama ni angkuh menghina. awak ingat seronok jadi janda? awak ingat ada orang memang bercita nak menjanda sesaat selepas diijabkabulkan?

mungkin ada sesetengah spesies janda yang mungkin suka mengorat suami orang, tapi kenape tak pertikaikan seramai duda yang lebih menggatal, dan laki orang juga yang menggatal? tak kira lagi yang cepat dapat pengganti masa kubur isteri masih merah, macam dalam drama melayu,.. HAHAAA , jangan bias okk, its about fairness. Perempuan jangan tindas kaum anda sendiri, jangan jatuhkan maruah kita sesame wanita.

malas la nak cakap panjang lebar, sebab isu ni nanti kalau diulas panjang lebar, terus saya nampak tua pulak.

T.T

sekadar pendapat, tapi pasal janda melacur untuk dapatkan duit bertunang, saya pun tak setuju la,

eh awak semua, saya bukan janda, begitu juga mak saya.





jangan baca dan pangkah, tapi baca dan renungkan sejenak .




26 comments:

xRaafikx said...

saya sokong entry ini. tak boleh nak salah kan sesiapa jugak kan ? sebab antara lelaki dan perempuan, everyone need each other. so, lelaki dan perempuan sama je. :D

atty's said...

rasanya kalo kita tanya mana2 perempuan yg sudah berkahwin..sapa yg nak jadik janda..sorang pun takan ..nak ..
bukan saje2 nak tempah title tu ..

Amieynna Amin said...

salam ..
entry yg bagus..
kadang2 bukan dipinta status begitu..
semuanya sama dsisiNya..

saya pun bukan berstatus itu..

Nur -al- Ain said...

rafaq,
thanks sokong =) memang tak patut kna. semua sama saja di sisi Allah.

Nur -al- Ain said...

atty, memang mane2 pun takkan harap jd jande, drama melayu je ade macamtu.. HAHAA

Nur -al- Ain said...

amiena ;) saya pun bukan. kita semua same di sisiNya, setuju sangat ;))

Eryati said...

status janda ni ni bukannya hina..cuma pandangan org dan si janda itu sendiri yg menentukan. Kalau dia brperangai elok pasti elok la status yg dipegangnya itu tp jika sebaliknya...maka semua janda pun kena pandang serong...hihi..(pernah jumpa janda perangainya kurang elok)

Ogy said...

macihhh sbb buat entry ni..terkembang kempis plak idung akak ni baca...hehehe

Roronoa Zoro said...

isk...

janda nie org yg diceraikan...

betul kata ain.. sape yg nak menjanda? xde sape pon terpikir hal menjanda saat bernikah.. hanya kebahagiaan hingga akhir hayat jer.. kalo dah ditakdirkan, nak wat camna..? itu urusan allah..

kalo nak diikutkan, bab2 pompuan mengorat nie biasalah.. zaman nabi pon dah ada..

apa pompuan bujang x ngorat laki ker?

juz nak kita sama2 pikir jer..

=)

Cira Marcello said...

klaka la video tu...
sampai nangis2 cira nengokk..
hahaha!!

'Cikgu Padi' said...

sokong....janda bukan hina..tetapi takdir mereka kurang berjaya dalam rumah tangga namun kejayaan baginya pabila dapat dan berani kuar dari kegagalan ini dan begelar janda lah mereka...ibu saya seorg janda dan saya bangga dengannya....

Pocket said...

pocket ok jer ngan janda.
lagi lagi kalau janda yg hot..
tp tu pasal lain...

pocket ok ngan janda pasal bg
pocket perkahwinan bukan kerana cinta.
tp kerana keadaan dan keperluan.
kalau tak tak der la orang lupakan cinta terhadap lelaki yg tak bekerja lagi penagih dadah kan..
so?

jadi janda tu bukan hampas cinta,
atau buangan cinta. tapi status semata mata... orang yg satu tika dulu kawin,
skrg ni tak lagi... itu jer..
so sama cam status penganggur marilah pandang mereka sama saja. jangan tekejut kalau diorang earn more..:)
that is what counts anyway

Siti Nur Aminah said...

jadi ibu tunggal is most damn wonderful job la..klu ko thu betapa la susa nk hadap stigma msyrkt..

Nur -al- Ain said...

eryati,betul jgk tu, yang tak jande pun kalau tak betul lagi org mengate kan..

Nur -al- Ain said...

ogy, heheee.. bertambah kempas kempis plak hidung saye, heheheee

Nur -al- Ain said...

roronoa,
yes betul, bukan yang diceraikan je dan yang meminte cerai.

tapi ye la, selagi boleh useje kekalkn rumah tangge, kite usehe la.. dah penat ikhtiar, jodoh tak panjang nk buat cm ne kan

Nur -al- Ain said...

cira, hehee, video tu memang gile kan. HAHAA

Nur -al- Ain said...

cikgu padi, betul tu, dah tertulis kan begitu takdirnya, saya bangga ibu anda berjaya didik anak seberjaya ini ;)

cikgu maafkan kesilapan tatabahasa saya. ehehee

Nur -al- Ain said...

poket, heppp, sempat selitkan yang hot. hihiiii

janda tu bukan hampas cinta,

NurulAin likes this.

Nur -al- Ain said...

siti amina, betul tu, lagi lagi hidup dalam kelompok narrow minded people, people yang hanye nak menghukum tanpe tau hal sebenar.

MX said...

kadang orang selalu salah faham bila seorang perempuan digelar janda...bila tahu je seseorang tu janda...persepsi orang pun dah bertukar...
tu la mentaliti masyarakat kita...nice entry BTW...

cracked bunny said...

org mmg suke je mngata.biasa la tu.tak baek btol diorg semua yg kutuk lah =(

Nur -al- Ain said...

mx, betul tu, mentaliti tu yg patut diubah.

anyway, thanks ;)

Nur -al- Ain said...

sha, betul tu, tapi org ni, baik pun mengate, buruk lg la kateeeeeee kn.. hurrrrrmmm. lotih

hellioz said...

thats what skeptical mind said
same macam stereotype person

normal minded person will actually not being biased...
m just saying...

Nur -al- Ain said...

hellioz, im 100% agree with you. narroww minded people.

excellent people think beyond the box ;) they keep think INSIDE the box. so lame

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails