tajaan,

DenyutJantung!

Sunday, May 9, 2010

Jangan Sambut Hari Ibu. Sejarah Hari Ibu

ASAL USUL HARI IBU

Sejarah hari ibu telah dikenalpasti sebagai perayaan musim bunga orang-orang Greece, sebagai penghormatan terhadap Rhea, ibu kepada tuhan mereka. Pada tahun 1600 orang-orang England merayakan hari yang mereka namakan sebagai "Mothering Sunday". Ia dirayakan pada hari Ahad keempat setiap Lent. Lent adalah tempoh masa selama 40 hari samada dalam bulan Februari atau Mac. Dalam tempoh ini, sebahagian orang-orang Kristian akan berhenti melakukan atau memakan makanan tertentu atas alasan agama.

Amalan tersebut adalah sebagai penghormatan mereka terhadap Mother Mary. Mother Mary adalah Maryam, ibu kepada Nabi Isa Alaihissalam atau Jesus yang mereka anggap sebagai tuhan.Dalam tempoh tersebut juga, kebanyakan rakyat England yang faqir dan miskin, akan bekerja sebagai pembantu rumah. Mereka sanggup keluar jauh meninggalkan keluarga kerana percaya bahawa Jesus akan memberikan kekayaan dan kesenangan dalam tempoh tersebut. Menjelang hari Ahad keempat, mereka digalakkan untuk bercuti oleh majikan, dan pulang ke kampung untuk bertemu dengan ibu. Setiap ibu akan dihadiahkan dengan Mothering Cake atau kek hari ibu sempena perayaan tersebut.Amalan dan tradisi ini menular ke seluruh dunia dan ia kini disambut sebagai penghormatan kepada Mother Church. Mother Church dianggap sebagai kuasa spiritual yang agung yang memberi manusia kehidupan dan memullihara mereka dari sebarang kecederaan.

Sejak dari itu, perayaan Mothering Sunday telah diadun dengan upacara kegerejaan. Penghormatan mereka terhadap ibu sama taraf dengan penghormatan mereka terhadap gereja.Di Amerika Syarikat, Hari Ibu disambut seawal 1872 hasil ilham Julia Ward Howe. Beliau adalah seorang aktivis sosial dan telah menulis puisi " The Battle Hymn of The Republic" (TBHoTR). TBHoTR telah dijadikan lagu patriotik yang popular di kalangan warga Amerika. Ungkapan "Hallelujah" dalam bait-bait lagu tersebut menyerlahkan lagi sentuhan Yahudi dan Zionis dalam mencaturkan politik dunia.

Pada tahun 1907 Anna Jarvis dari Philadelphia telah memulakan kempen untuk melancarkan Hari Ibu. Beliau telah berjaya mempengaruhi Mother's Church di Grafton, West Virginia agar meraya dan meraikan Hari Ibu pada hari ulang tahun kedua kematian ibunya, iaitu pada hari Ahad kedua dalam bulan Mei. Semenjak dari itu, Hari Ibu dirayakan saban tahun di Philadelphia.Anna Jarvis, dan pendokong-pendokongnya telah menulis surat kepada menteri, golongan peniaga dan ahli-ahli politik agar Hari Ibu disambut secara meluas di seluruh wilayah. Matlamat mereka telah berjaya sepenuhnya pada tahun 1911 apabila hari tersebut disambut oleh hampir keseluruhan wilayah Amerika. Pada tahun 1914, Presiden Woodrow Wilson, secara rasminya telah mengisytiharkan Hari Ibu sebagai Hari cuti umum dan mesti raikan pada setiap hari Ahad kedua dalam bulan Mei.

Biarpun sebahagian besar negara-negara di dunia menyambutnya pada hari yang berlainan, tetapi negara seperti Denmark, Finland, Itali, Turki, Australia, dan Belgium masih merayakannya pada setiap hari Ahad kedua dalam bulan Mei.

Justeru, apakah justifikasi orang-orang Islam merayakan hari tersebut ?

Terjemahan oleh webmaster dari History of Mothers Day


Sumber ; Laman Web Rasmi, Ma'ahad As-Sultan Ahmad Shah Ad-Dini


tak perlu tunggu ahad kedua bulan May untuk sambut hari ibu, setiap hari ialah hari ibu, kerane ibu itu, takkan sehari gagal untuk mendoakan anaknya, takde sebab kite hanye patut meraikan sehari dalam setahun untuk kasih sayang dan pengorbanan mereke. ucapkan sayang ibu setiap hari, sementare berkesempatan.

Rasulullah Shalallahu ‘Alaihi Wasallam pernah bersabda : “Sesiapa sahaja yang menyerupai sesuatu kaum itu , maka dia itu termasuk di dalam golongan mereka”
[Hadits Sahih - diriwayatkan oleh Imam Abu Daud R.H dalam sunannya, Imam Ahmad Bin Hanbal di dalam musnadnya Dan Imam as-Suyuti di dalam al-Jamie’ as-Shaghir, disahihkan oleh Al-Albani]



"terima kasih atas doa mama,
untuk setiap titik susu mama,
setiap air mata yang jatuh, harap mama ampunkan,
untuk setiap saat gusar hati untuk anakmu,
untuk setiap lafaz yang menenangkan anakmu,
untuk setiap keringat untuk membesarkan anakmu,
untuk setiap wang ringgit untuk kami 3 beradik.
tiada ucapan, tiada hadiah tiada apa yang mampu membalas jasamu,
walau mama kata cukuplah dengan kejayaan kami,
tidak. itu masih belum cukup,
kerana jasa mama terlalu agung,
terlalu bernilai dan terlalu berharga hingga kami tak mampu balas,
maafkan kami yang mungkin tanpa sedar dan dalam sedar mengguris perasaan mu."

we love you so much.



Love u forever mama,

Nurul Ain T.Tairuddin

9 comments:

ChiLaBaey's said...

Nasib baik saya sambut sehari sebelum Hari Ibu... Nasib baik... Nasib baik.... :(

farwalis said...

huhuuhu.. nasib baik tak ucap kat ibu. kihkih

Pipi Muncet said...

saya sambut je. saya sambut bukan atas nama mother mary. atas nama ibu saya. asal tujuan betul. tak jadi masalah rasanya ;) kan .saja meraikan. hari2 ialah hari utk ibu,tapi hari ini lebih bermakna buat ibu2

'Cikgu Padi' said...

terima kasih atas perkongsian...tapi pada pendapat saya ia semua bergantung pada nawaitu kita.....setiap hari kita memaparkan rasa kasih kepada ibu namun pada hari ini ia disambut agak sedikit berfokus...nawaitu dan niatnya hanya menyatakan kasih dan terima kasih...bole tak camtu????/hehehehe...tq

Nur -al- Ain said...

pakngah,
eheee, ysng penting niat kite ;)

Nur -al- Ain said...

farwalis, terangkan kat ibu kenape tak wish tau. kecik hati ibu nanti..

Nur -al- Ain said...

pipi,
nanti awak check balik hadis Nabi yang saye letak bawah entry tu ok.
emm, terpulang la pade individu, tapi nape bile hari ibu ramai pertikaikan sebab perlu tak sambut, tapi hari valentine, ramai yang mampu katekan tidak? ini semua originate dari asalusul yang same

Nur -al- Ain said...

cikgu padi,
tah la, saye pun tak layak nak jatuhkan hukum, sekadar nak berkongsi.
macam mane ye kalau ade og gunekan perumpamaan macam tu untuk pertikaikan mengenai valentines day? boleh diterime?

Alga Prima said...

Kita sepatutnya rujuk kepada majlis fatwa kebangsaan. Biar para ulama membahaskannya dan menjatuhkan hukum sama ada harus, sunat, makruh, wajib atau haram menyambut sesuatu perayaan.Walau bagaimana pun, Terima kasih kerana berkongsi maklumat ini. Cuba kalau saudari pula cari erti disebalik sambutan Hari Pekerja, sambutan Hari Bapa, sambutan Hari Guru dan lain-lain sambutan yang ada di dunia ini. Sama seperti hari kekasih, setiap hari sambutan tersebut mempunyai maksud yang tersendiri yang tidak kita ketahui.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails