tajaan,

DenyutJantung!

Wednesday, May 19, 2010

Why Smartphones can be Dumbphones.

hello blogger hebat ;) kalau saya tanye ape mobile phone yang korang gunakan sekarang, mesti ratarata handphone nye lengkap dengan 3g, camera, mp3, macam macam lagi la yang menarik kan.

tapi korang tau tak ape itu smartphones?

hoihhh, bukan bermaksud sebab phone korang ikut korang pergi sekolah *cikgu, rampas!* atau pun ikut korang pergi kerja handphone menjadi smartphone... ngehhhh, bukan begitu la.

merujuk kepade wikipedia, smartphones ialah mobile phone yang menawarkan ciriciri seperti PC, ada jugak yang mendifinikan smartphone sebagai mobilephone yang membolehkan pengguna nya mengaccess internet terus dari mobilephone. boleh terime email, boleh google.
ha begitu lah hendaknya, maka phone ade smart ke tidak, anda tentukan.chewaah...

http://www.mapds.com.au/newsletters/0807/iphone_home.gif

pada ketika ini saya adalah penguna iphone, dan masih setia iaitu tidak terpikir lagi nak tukar kepade BB walaupun En.fairul dah hasut saya tukar kepade BB. tidaktidaktidak, saya cintakan iphone. HAHAaaaa.

iphone saya smartphone, tapi adakalanya ia adalah dumbphone.

oooooohhhh, tergamak mengutuk mobilephone sendiri? itulah kenyataan yang terpakse saye tanggung. T____T
saye dah sedar selepas membace artikel di SINI

meh saye story kenape saye kate begitu, menurut kajian yang dijalankan oleh pihak Digi, pengguna smartphone hanya gunakan 20% dari segala jenis function yang terdapat dalam obilephone mereke. mengape? ye la, ape lagi kalau bukan masalah cost yang tinggi.

macam saya, seorang student, nak bayar bill broadband lagi, bill telephone lagi, sewe air, bil api dan air dan hanye bergantung kepade biasiswa yang secoit tu. mane la cukup, pulak tu, masa saya, terutama weekdays banyak dihabiskan di kampus, kampus saya berwifi maka saya pun rase tak payah la subscribe internet ke iphone saye, tapi memang saya jelez semua pakcik makcik saya yang pakai smartphone ade unlimited access tu di mana boleh tersengih update fb di kedai mamak, di dalam tandas, di dapur. saye jelez, tapi purepure tidak kisah. HAHAAAAmpeh!



ye la, saye rindukan membace email dari iphone dumbdumb ini, rindukan mengupdate blog, sekarang kan cuti semeste, jauh darikampus.. uhuuuu, sekarang dumbdumb iphone hanye dipandang sepi, terlantar di sisi katil.

nasib baik saye terbace sesuatu yang mungkin dapat membantu, Hanya dengan RM68 saya dapat melepaskan rindu dan tak perlu berjelez lagi.. yeahhhhh :) lepas ini boleh sengih dan senyum depan iphone smartsmart setiap mase ;) upload live entry, live picture. yeahyeahyeah ;))

tadaaaaaa,



Digi Smart Plan
;) peeeewiiitttt



saye dah taknak membebel panjang, nak bace dan paham kan ni betulbetul supaye iphone saye tidak dumbdumb lagi, iphone mummy mintak maaf mendumbdumb kan kamu, meh mummy bebaskan burung di dalam kamu (?) HAHAAAA.

:tak sabar nak membebaskan mereke ni:


13 comments:

FarhanaDr said...

Eh.. Dah baru.. Heehee.. :)

Handphone ku tak smart ponnn.. Biase2 jek.. Heee..

DDrfauziah said...

Salam singgah ukhwah dari Kak G. Ceria2kan hari anda. :)

Misi seminggu ini: Singgah2 memanjangkan silaturrahim & bertanya kabar. :)

Agak2 sessi apa tu ye? Lepas tension rasenyer!

Pocket said...

nak i phone,
tp somehow rase cam tak perlu plak application menyeteret kan gambar macam dlm iklan tu so...

tunggu dulu lah...
cari henpon yg ada wifi?

baru la jadi macam anda yang hanya update di mamak's or dlm toilet kan..
so?

lappy jer lah!! kalau netbook tu lebih kurang jgak reganyer... then bli jer brukbeng... ok appaaa!!

Nur -al- Ain said...

farhana, nak nangis membarukan tu,

eleee tipuuu, Dr mesti phone canggih, silapsilap boleh chech suhu badan terus. hehe ;)

Nur -al- Ain said...

kak G.
terime kasih, marilah kite merapat rapatkan ;)

Nur -al- Ain said...

pocket, " menyeteret " --> apo ni? heheeeee

iphone best la application dier,saye sebagai student pun banyak dapat kelebihan gune iphone ni.. macam dapat gune dictionary, gps (saye selalu sesat okk), ade kamus arab tau untuk kelas arab. HAHA ;)

FyZa said...

haha..nk tergelak tgk iklan dg 2..
"bebaskan kami"..eh btul ke? sengal ja..memula tgk x phm..2 3x tgk bru phm..huhu

Nur -al- Ain said...

fyza, tu la.. mesti sengih sengh je kalau tgk. hahaa

ChiLaBaey's said...

Walau macamana orang kutuk iPhone sekali pun... iPhone tetap tiada tandingan bagi mereka yang pentingkan teknologi terkini... BB takdelah bagus mana pun, biasa2 je functionnye sama juga ada kat brand lain... yer tak... Dari kecanggihan pembuatannye, iPhone tiada boleh ikut... :)

Nur -al- Ain said...

pakngah, yeeee ain sokong 190 %. heheee.. kumpul duit nuff nk beli iphone 4g. heehh

Ezad said...

hu.. i phone mmg bgus..tapi tu la.. mcm yg ain cite la..

nway entry ni utk digi blogger party kan.. :) kalo terpilih dh ready ker prison suit ain :P

~IHSAN AZ~ said...

salam, nur al ain....

nak tanyer ni, u dapat invite die?

if dapat, after u send the confirmation email u receive any new email x?

urgent...=.)

Nur -al- Ain said...

@~IHSAN AZ~

nuffnang call ain sebab ain tak reply pun email tu. ain tak pegi pun. heheee ;p

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails