tajaan,

DenyutJantung!

Tuesday, June 1, 2010

Tips Mengenali Jiran Yang Busybody, errrr, CARING laaa

Hye semua ;p hari ni mesti takde mood keje kan sebab dah best 3 hari cuti. heheeee ;p tapi Ain yang bercuti ni dah bosaaaaan la pulak duduk rumah kalau tu je rutin harian. haisss, tapi nanti dah start kuliah pun bosan gak. tu la manusia, tak pernah nak bersyukur kan.. panggg kat pipi sendiri ;)

Ok la,

hari ni jom kite kongsi,

tips mengenali jiran yang suke mengambil berat hal kebajikan anda.


ok jom kite kaji dan siasat. check it out bak kate orang kampung saya.

@ bile anda balik saje ke rumah, jiran akan keluar dan siram pokok bunga. tak nampak pelik kan? apa la ain, normal la siram pokok bunga. tapi akan jadi pelik apabila mungkin sejam sekali jiram pokok bunge? ha, paham tak? alaaa, susah la nak terangkan, macam pukul 1 fana balik, - siram pokok bunge. pukul 2, ain,si gadis baik balik- pun siram pokok bunge yang same. kadang kadang untuk nampak lebih caring, pukul 2 pagi pun siram pokok bunga. omg! rajin nya berkebun di waktu pagi pagi buta. eh, tak baik bersangke buruk, mungkin itu tumbuhan yang perlukan banyak air. think positive, keh keh keh.

@ selalu bertanye akan welfare anda dan rakan rakan housemate anda. soalan nye mungkin berbau klise, kadang kadang tepat dan berhemat. contoh nye seperti ; "eh, kawan tu keje part time ke? makcik tengok malam-malam baru balik". soalan sebenarnye ialah
" eh, kawan kau tu pegi mane?malam malam baru balik..ish ish ish.." ha, skang lebih jelas kan? kadang kadang ade jugak soalan macam, " kawan tu botox ke muke dier, tegang semacam ke, tak pernah nampak senyum pun" upsssss.

@ jiran yang slalu tolong sapu laman anda, siram kan pokok bunga anda, tapi sambil intai intai ke dalam rumah. eh u , nampak comel kan aktiviti ni. kadang kadang dier bukan saje intai, siap dengan telefon bimbit di tangan memberi pesanan ringkas kepade yang lain. eh eh eh, tak baik tau gini makcik. tak ikhlas nanti tak dapat pahala. ha, dah rugi 10 points.

@ jiran yang akan datang ke rumah bila seluruh ahli keluarga pulang ke desa untuk berkumpul bersame same, dan tibe-tibe, eh, acik jiran ade? beliau buat ape di sini? adakah beliau sebenarnye saudara yang telah sekian lame kami cari?? oohhh, dan tibe-tibe, dijawab oleh adik sedare bahawa jiran sebelah hanye melepak sekali. dengan berbekalkan alasan nak pinjam telur 2 biji, duduk melepak sekali 2 jam. fun kan?

@ jiran yang paling bagus sekali kadar penspyan ialah jiran yang tau kemane saja anda keluar, bilekah masanya, dan dengan siapakah anda keluar.mungkin keliru mase bile dier skodengg anda, tapi sekarang kan dah gune astro,maka signal lagi bagus berbanding arial yang kejap kejap kene pusingkan batang tu untuk cri signal. WTF. benci zaman gune kan arial tu, sebab waktu tu saya kanak-kanak kecil yang masih naif dan sering dibuli pusingkan arial - "eh kanan lagi, skit lagi. oppp,oppp. ha, dah,dah. " eh terpesong lagi dari tajuk. ok kene mintak maaf,jangan ego dengan kate ini belog aku, suke hati aku la. sebab kene kurangkan ego supaye hidup lebih ceria. madam saya juge kate saya dah ambil 10 minit dalam hidup anda, maka bersalah kalau saya sia-sia kan. ok, sambung

@ kalau ada jiran yang bace blog anda, tapi anti anda, lagilah beliau prihatin orang nya. nanti dier akan tiru macam anda dan cerita kepade orang lain juga, dan mungkin menokok tambah cerita seperti tambah ajinomoto dalam masakan supaya sedap. tapi saya tak suke ajinimoto, nanti pening. sighh.. malangnya, kejadian ini berlaku kepade jiran saya, yang mungkin sedang membaca entry ini, dan mungkin, ahhhh yeee, sedang tersenyum. ye anda, Ili Syazwani Bte Mohd Noh. saje menulis name penuh supaye menunjukkan masih sayang kepade beliau, eh dulu kite baik kan, pegi kedai aunty dan kadang kala ke kedai cik yam. tapi keadaan dah tak seperti dulu bile usia semakin menginjak dewase, kite semakin sibuk bla bla bla. ape ni compicated la entry kau ni ain,sigadisbaik. HAHAHAH.

tapi kesimpulannya jiran jiran ni berniat baik, mereke mungkin masyarakat prihatin yang ingin memastikan anda berade dalam golongan orang orang yang beriman, eh eh, yang berpedoman. maka, jangan sesekali memaki hamun sumpah seranah jiran anda, sebalik nya senyum sahaja supaye sejuk mata jiran memandang. ok, kurangkan kontroversi, tingkatkan prestasi.

ohh, ini entry lama sebenarnya yang dikeluarkan balik sebenarnya.

ok la, banyak urusan nak selesaikan ni hari ni,
TATAAA ;p

eh eh, jap....

tau tak jiran Ain orang Kelantan,
setiap hari pun cakap Kelantan,
Ain pun dah terror cakap Kelantan.
HAHAHAA ;p





20 comments:

cemomoi said...

kesiannya berjiran dengan kgb atau cia dan paling teruk dari kalangan mossad

pakcikLie said...

salam, kalau dah jd makcik2 tu biasalah..tapi bagus jugak ada orang yang sanggup tgk2kan kita, selalu beranggapan positif..betul kan..Ain mmg budak baik..

'Cikgu Padi' said...

baguih...sekarang org tak amik tau sgt pasal jiran2 ni..heheheheee....perkongsian yang baik.....tapi kalau de jiran cam yang di katakan ..takut gak..hahahaa

nurafiqah idris said...

jgn cakap jiran kau busy body.
ehehhe

miss lolly a.k.a luvfareda said...

warghhhh.

anda jiran yg caring tak ? ekeke

~IHSAN AZ~ said...

hey, u shud have gone to the party,it was fun,entertaining, the food was nice....=.)

Anonymous said...

hahaha titew cukew ini entry.. haha..
nk tau x jiran titew pun suke amik tau sgt psl titew dan spe2 dlm umah nnk titew.. kelakar la, dh tidur pun blh bgn sbb nk tgk kitorg lpk ngn spe.. pstu coverline nk buang smpah.. hahahhaha.. myb sbb nk siapkn buku rekod ape kitorg buat.. kite xamik peduli psl beliau tp beliau suke benau nk caring loving each other ngn kitorg.. -.-"

HonEyBuNNy said...

erk...xtahu la jiran ila jenis cmna...tp mcm busybody jek..hahha....baik2lah dgn jiran..hehe

roses. said...

hi~~
best la cerita awk ni.
klakar.
:))
tp, ada betulnya.

Nur -al- Ain said...

cemomoi, golongan apo tu?

Nur -al- Ain said...

pakciklie, yeeee. kite kene positive ;p baru lah cerie.. kan pakcik ;p

Nur -al- Ain said...

cikgu padi.. huisshh. memang takut.. hehe ;p

Nur -al- Ain said...

piqa. mmg busybody. hahahahahaaa

Nur -al- Ain said...

miss lolly. i jiran yg sombong. hahahahaaaa.. ambil tau yang perlu sajo sudah..

Nur -al- Ain said...

ihsan, alaaaa. envyenvy. hhishh

Nur -al- Ain said...

honeybunny, yuppp. busybody cm ne pun jgn la gaduh dgn jiran. tak baik laaa. diamkan je..

Nur -al- Ain said...

anon,
eh, eh... nasib kite seolah olah same je. HAHAHHAHAHAHHAH ;p name jiran awak tu same ke dgn jiran kite ha? D_ _ _ a _. ( PENGETUA) hahaaa

Nur -al- Ain said...

roses, hahaaa. merepek je lebih tu ;p

FyZa said...

haha..b'kebun smpai pg2 buta..dahsyat siot..keh3..

naz said...

haha ini daringg sudah kalau anak laki dia hensem apa slh nya merapatkan ukwah haha

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails