tajaan,

DenyutJantung!

Wednesday, June 9, 2010

Resipi BBQ Asli.. esok ain nak pergi BBQ ;)

hai dunia!
lihatlah daku yang kian membesar dan membosan dikala cuti ;)
arghhh alasan la, cuti je melebar, orang lain tu boleh je cuti mengecil!
alasannnn...!!

esok ade plan baikk punya, nak pergi bbq dengan para sepupu.
so kene la perap ayam siap siap.
puas google resipi terbaik.
macam macam ado.
pelbagai style ditemui

tapi ni resipi yang terbaik, nak di try ;p

credit to ; The Long And Winding Road.

  1. AYAM - Of course lah! Kalau nak sedap beli bahagian paha atau kepak, sebab rasa bahan meresap sampai dalam
  2. BAWANG MERAH - Beli bawang merah India. Rasa dia lagi kick, and kalau banyak lagi sedap sebenarnya
  3. DAUN PUDINA + DAUN KETUMBAR - Mix dua-dua daun ni lagi sedap walaupun daun ketumbar je pon OK. Tapi jangan lebihkan daun pudina, kita tak mahu Ayam BBQ berperisa Colgate kan, kan?
  4. JUS LEMON - Kalau nak rasa ala-ala ayam Nando's, lebihkan lemon. Usually aku guna sebijik je
  5. REMPAH KETUMBAR + JINTAN MANIS + JINTAN PUTIH - Semuanya dalam sukatan yang sama, kalau ketumbar sesudu, yang lainpun sesudu juga
  6. SERBUK KARI - Kalau nak rasa kari, lebihkan serbuk karinya. Kalau nak add lada hitam pon boleh, tapi aku tak pernah letak lada hitam sebab tak mahu orang pikir aku masak Blackpepper Chicken. It's NOT occay? It's Chicken BBQ Asli punya, heee :D
  7. SERBUK CABAI - Kalau nak pedas-pedas letak la 20 paket, hahaha. Seeloknya buat mild jangan pedas sangat, sebab ni makanan omputih bukan makanan orang Asia ye tuan-tuan dan puan-puan
  8. BAWANG PUTIH - Letak lebih kurang 1/4 dari bilangan bawang merah. Jangan banyak-banyak, tak sedap and tak seswai
  9. SERBUK BUAH PALA - 1/2 sudu cukup
  10. MADU - Madu penyedap resepi ni sebenarnya. Kalau nak letak banyak, tak ada orang nak marah :P
  11. MINYAK ZAITUN - 1/2 cawan. Kalau madu lebih, kurangkan minyak. Lagi afdallllll...Minyak zaitun agak mahal, jadi kalau tengah sengkek, ganti dengan minyak bunga matahari atau minyak canola pun OK je
  12. GARAM + SERBUK PERASA - Letak ikut kau lah, labu!

terliuq tak bace resipi ni?
ihihihih..
i tak sabar nak buat dek non.!

nanti dah rase i hapdate rase nye ok..

jom BBQ!








3 comments:

naz said...

assli ker? haha

Syafrizal said...

jangan makan ayam suntik ye.. nanti banyak penyakit

Wan Perlis said...

fuh
dah lama x bbq ni
tingin plak

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails