tajaan,

DenyutJantung!

Thursday, July 1, 2010

Perlu Ke Saling Mengutuk,Menghina dan Mengeji Sesame Blogger?

waktu tgh hari ialah waktu ain buat blog berjalan. hoihhh, pelik sangat bunyi nya, buat blogwalking la.. heheeee ;) merayau ke sane sini, waktu malam waktu membuat entry. chewahhh, macam gaya penulis skrip, penulis novel tu, kene la mase hening, suasana sepi baru mood sampai. heheeee ;p waktu tgh pagi pulak bersamaan 2,3 pagi akan pergi melawat blog lagi. heheee, macam warden plak kan. ;p

mase berjalan ni macammacam ragam orang dalam blog kite akan jumpe. ade mase tersengih, kadangkadang menitis air mate, tak boleh nak tipu kadangkadang memang ade rase menyampah, terutama kalau bace blog orang yang cakap besar, tapi sekarang ni banyak sangat blogger bergaduh sesame sendiri dalam blog ni.

bila baca link ni, sesi kutuk mengutuk, kejap lagi terbaca entry orang ni yang seakan related. dari situ buat csi sikit nanti tau la ape yang gaduh dan mengape bergaduh.

serius, comel la kamu semua, teringat zaman sekolah mase belum matang, main tulis surat bagitau tak suka orang ni, jangan kawan orang ni, cume bezenya dulu tulis surat, sekarang dah besar guna blog, tapi niat nye same la kan. dulu tulis surat, orang tertentu je bace, sekarang satu dunie baca., awak, tak baik tau aibkan orang, nanti tuhan bagi balasan awak diaibkan lagi teruk. cm ne?

tapi zaman belum matang tu bile dikenang memang tersenyum, tapi sekarang dah matang, dah besar dah jadi tak comel dah la.

sapa yang patut disalahkan?

orang yang mengutuk ke orang yang dikutuk?

kadangkadang kite kutuk orang bukan sebab dengki, sebab kite terpakse kutuk, macam entry macam tak payah ade pun takpe, entry macam budakbudak,entry tiade input, dan sebagainya la kan,. tapi kalau dipikirkan lagi, itu blog dier, takpe la dier nak catat tu semua. mane la tau, dier sengaje cerita biar nanti dah tua boleh baca semuanya, macam baca diary sendiri di internet, kan? kalau awak tak suke awak pangkah je la, tak payah la bace kan?

tapi rasenye blog untuk jadikan catatan diary maybe dah tak relevant la. sebab sekarang ramai jadikan blog medium untuk bagi pendapat, share informasi yang menarik, orang pun banyak gunakan blog tempat merujuk sesuatu. lagipun kalau blog bersifat peribadi sangat baik diprivatekan saje, takut orang gunekan semua tu untuk manipulasi tuan punya blog nanti.
macam contoh, si-cantik-yang-kaya-raya nak bercuti satu keluarga ke luar negara, bagitau nanti kesian kucing-gebu-mahal tinggal sorang kat umah-banglo-juta-juta. ni dah bagi informasi kat perompak kan? perompak sekarang tak buta IT tau. hohooohoo, ade kemungkinan ape kan malam tu mereke buat operasi terancang mengclearkan rumah si-cantik-yang-kaya-raya?

**sengih**

yang mengutuk pun beragak la, tapis la ayat tu, tak baik nak sakitkan hati orang, kalau niat anda suci nak menegur, tegur la cara berhemah, ibarat menarik rambut dalam tepung, rambut tak putus, tepung tak berselerak. tau? tak baik la awak kutuk gilegile, nanti bila awak buat cm tu, orang pun jadi kurang respect kat awak, awak kene la profesional kan dalam menangani masalah emosi ni, jangan la menulis ikut emosi sangat,

jangan la kutuk fizikal seseorang, tak baik la kate orang tu hidung besar ke, telinga capang ke, pendek ke, tu kan pemberian ilahi, awak kutuk fizikal sama macam kutuk pencipta-Nya kan? tapi yang ni selalu kite terlepas pandang, saye pun sendiri selalu terkutuk orang dalam percakapan, tapi cakap dan tulis lain. kalau cakap kadang kadang memang kite tak pikir pun ape kite cakap, kalau dah type kite boleh preview dulu sebelum publish kan? kan kan kan?

mari buat kesimpulan yang senang,

kalau kita rase suke nak baca, kita baca, kalau rase tak suke kite tekan pangkah.
tak payah la kutuk mengutuk ni.
senang kan?


notabawahentry : perasan tak ain banyak letak peribahasa dalam post? HAHA, terase diri macam orang lama plak ;p






33 comments:

'Cikgu Padi' said...

perlu ke gado2 ni...cam budak2 je kn...jgn gado ngan saye ye....saye budak br belajar

rATu kEBaYA said...

betul tu.. klu suka kita teruskan.. klu tak suka kita pangkah je.. ni tak suka tapi teruskan jugak baca.. tu namanya dengki.. betul tak?

Legasi Piston Pecah said...

dalam alam maya gini..
tak boleh cepat terasa sangat..
tapi kadang-kadang entry kutuk mengutuk ni senang dapat unique visitor yang banyak...untunglah kalau entry tu memang menarik...

jangan kutuk saya pulak ek

Adlina Husaini said...

awak, kita setuju sangat!!

ravishingpeacock said...

bgus nasihat ni plus ngan peribahasa2 yg diselitkan rs cm tgk karam singh plak hehehe kidding..tp pe yg u ckp 2 mmg tol..papepn professional :)

Roronoa Zoro said...

hmm.. bnyk blog yang dah post pasal menda nie..

dan jawapan yg lebih kurang sama adalah..

bukannya semua blogger adalah baik.. zaman skg zaman blogger naik.. semua org nak jadi blogger. termasuk penyagak2.. kalo kena kutuk tue, simple.. juz delete it..

setiap blogger ada matlamat masing2 menulis blog.. that not crime.. jenayah nya adalah kalo mengeji blog org..

hmm.. betol x?

cemomoi said...

eee jangan kutuk kang kena ketuk

FarhanaDr said...

Hohoho.. Ade juge came across dan skodeng sana sini.. Sbb kes hot kan skang. Ngeee..

Rashid said...

ermm rasanya semua itu tak perlulah ain. Tak ada apanya kita nak kutuk kutuk hina menghina.. tak pasal-pasal kurus pahala. Dahle kita ni umat akhir zaman .. banyak ujian dan cabaran perlu kita hadapi..

Iya sayapun selalu juga jumpa entri gaduh sini sana kutuk sana sini.. senyum je saya baca..

Nur -al- Ain said...

cikgu padi, heee p kite tak minat gaduhgaduh.. nak hepy sajo ;p

Nur -al- Ain said...

ratu kebaya,betul2.. tak baik kan dengki2 ;)

Nur -al- Ain said...

legasi, ye la.. betul la tu.. nak tarik traffic la tu kan

Nur -al- Ain said...

adlina, ;)

Nur -al- Ain said...

ravishing, hahaa, karam sing walia tu sifu kite tu..

Nur -al- Ain said...

roro, betul2.. kalau semua baik tak best jugak kan. takde cabaran plak nnt.. kan kan kan?

Nur -al- Ain said...

cemomoi, hehee, betul2,, bahayaa

Syafrizal said...

malas nak layan blogger2 macam tu
tu sebab saya tak suka sangat nak buat entri2 mengarut
walhal saya tegur pasal mee segera pun ada org kutuk
nampaknya artikel saya berkesan haha

Nadya ©™ said...

I baca je semua entry ta kira best atau tak..
Sebab bagi i semua orang de kebebasan bersuara..
Kalau tak best,baca sikit sudah la..Then tekan pangkah..ahahaha

Nur -al- Ain said...

syafrizal, laaa, ye ke? tu mesti org yang same kot yang x puas hati dgn awak. kot laa

Nur -al- Ain said...

nadya, betul2..kite pun same. hehe ;) buat penat je kutuk2 ni kan

ravishingpeacock said...

ptut la mntap u nye pepatah hehe just kiddin' honey

Nur -al- Ain said...

ravishing, hahaa ;) best ape pepatah ni, unik ;)

naz said...

masih mencari identiti masing2 kot

Nur -al- Ain said...

ravishing, heheee. i suke peribahasa, unik ;p

Nur -al- Ain said...

naz, ye la agknye kot. peace ;)

Amieynna Amin said...

betul2..
suka : sila baca..
xsuka : sila tutup window..
simple rules kan?

~Blabberina~ said...

tu la..sedikit rasa "terganggu" gak.rasa mood blog a bit spoil dgn golongan yg pk depa jeee betul

Nur -al- Ain said...

blabberina, tu la pasal,, heheheee, ssh kan gini..

ravishingpeacock said...

gud2..da xrmai yg ingt peribahasa org dulu2 :)

Nur -al- Ain said...

@Amieynna Amin

betul2.. tak payah nak complicated kan keadaan kan ;)

Nur -al- Ain said...

@ravishingpeacock

hehe ;) thanks ;p

Dakwat Basah! said...

nice post, congrats!
bagi saya masing2 ada pendapat sendiri, biarkan kita mngutarakan pandgn masing2..ada nikmat tersembunyi di sebalik perselisihan pendapat. klu semua kata A, sampai bila pun manusia x mngenal hruf B - Z

Nur -al- Ain said...

@Dakwat Basah!

betul tu, nak kene hantar g tadika balik nimereke ni. heheee ;)

nway thanks ;p

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails