tajaan,

DenyutJantung!

Thursday, July 15, 2010

Awak Ke Blogger Yang Bergaduh Tu?

waktu tgh hari ialah waktu ain buat blog berjalan. hoihhh, pelik sangat bunyi nya, buat blogwalking la.. heheeee ;) merayau ke sane sini, waktu malam waktu membuat entry. chewahhh, macam gaya penulis skrip, penulis novel tu, kene la mase hening, suasana sepi baru mood sampai. heheeee ;p waktu tgh pagi pulak bersamaan 2,3 pagi akan pergi melawat blog lagi. heheee, macam warden plak kan. ;p

mase berjalan ni macammacam ragam orang dalam blog kite akan jumpe. ade mase tersengih, kadangkadang menitis air mate, tak boleh nak tipu kadangkadang memang ade rase menyampah, terutama kalau bace blog orang yang cakap besar, tapi sekarang ni banyak sangat blogger bergaduh sesame sendiri dalam blog ni.

bila baca link ni, sesi kutuk mengutuk, kejap lagi terbaca entry orang ni yang seakan related. dari situ buat csi sikit nanti tau la ape yang gaduh dan mengape bergaduh.

serius, comel la kamu semua, teringat zaman sekolah mase belum matang, main tulis surat bagitau tak suka orang ni, jangan kawan orang ni, cume bezenya dulu tulis surat, sekarang dah besar guna blog, tapi niat nye same la kan. dulu tulis surat, orang tertentu je bace, sekarang satu dunie baca., awak, tak baik tau aibkan orang, nanti tuhan bagi balasan awak diaibkan lagi teruk. cm ne?

tapi zaman belum matang tu bile dikenang memang tersenyum, tapi sekarang dah matang, dah besar dah jadi tak comel dah la.

sapa yang patut disalahkan?

orang yang mengutuk ke orang yang dikutuk?

kadangkadang kite kutuk orang bukan sebab dengki, sebab kite terpakse kutuk, macam entry macam tak payah ade pun takpe, entry macam budakbudak,entry tiade input, dan sebagainya la kan,. tapi kalau dipikirkan lagi, itu blog dier, takpe la dier nak catat tu semua. mane la tau, dier sengaje cerita biar nanti dah tua boleh baca semuanya, macam baca diary sendiri di internet, kan? kalau awak tak suke awak pangkah je la, tak payah la bace kan?

tapi rasenye blog untuk jadikan catatan diary maybe dah tak relevant la. sebab sekarang ramai jadikan blog medium untuk bagi pendapat, share informasi yang menarik, orang pun banyak gunakan blog tempat merujuk sesuatu. lagipun kalau blog bersifat peribadi sangat baik diprivatekan saje, takut orang gunekan semua tu untuk manipulasi tuan punya blog nanti.
macam contoh, si-cantik-yang-kaya-raya nak bercuti satu keluarga ke luar negara, bagitau nanti kesian kucing-gebu-mahal tinggal sorang kat umah-banglo-juta-juta. ni dah bagi informasi kat perompak kan? perompak sekarang tak buta IT tau. hohooohoo, ade kemungkinan ape kan malam tu mereke buat operasi terancang mengclearkan rumah si-cantik-yang-kaya-raya?

**sengih**

yang mengutuk pun beragak la, tapis la ayat tu, tak baik nak sakitkan hati orang, kalau niat anda suci nak menegur, tegur la cara berhemah, ibarat menarik rambut dalam tepung, rambut tak putus, tepung tak berselerak. tau? tak baik la awak kutuk gilegile, nanti bila awak buat cm tu, orang pun jadi kurang respect kat awak, awak kene la profesional kan dalam menangani masalah emosi ni, jangan la menulis ikut emosi sangat,

jangan la kutuk fizikal seseorang, tak baik la kate orang tu hidung besar ke, telinga capang ke, pendek ke, tu kan pemberian ilahi, awak kutuk fizikal sama macam kutuk pencipta-Nya kan? tapi yang ni selalu kite terlepas pandang, saye pun sendiri selalu terkutuk orang dalam percakapan, tapi cakap dan tulis lain. kalau cakap kadang kadang memang kite tak pikir pun ape kite cakap, kalau dah type kite boleh preview dulu sebelum publish kan? kan kan kan?

mari buat kesimpulan yang senang,

kalau kita rase suke nak baca, kita baca, kalau rase tak suke kite tekan pangkah.
tak payah la kutuk mengutuk ni.
senang kan?


notabawahentry : perasan tak ain banyak letak peribahasa dalam post? HAHA, terase diri macam orang lama plak ;p




12 comments:

Nor Anati said...

saya setuju sgt! ngeee... kalau tak suka.. tak payah baca. no need untuk komen2 mengutuk untuk menjatuhkn maruah org kan?

Secret Drifter said...

bagus akak pun dah join, saya pernah kena serang..

oooo yea pasal yg cite org pergi overseas.. saya jumpa lagi dasyat..
org laki, dia kononnya bijak IT la, dah la berlagak di TV, kalau u go to his website.. semua pasal dia ada, maklumat dia cuti, rumah, gps di mana dia berada, semua la..

alamat rumah n hp no. pun ada.. teruk sekali leh dia cite pasal barang dia beli bersama duit dia bazirkan untuk pergi overseas... yg paling saya marah dia ada ramai anak dara di rumah.. nanti org jahat serang.. sian tau.. walaupun i tak suka mereka tapi ye la.. mereka manusia juga.. tak suka org jahat serang mereka

tu la kan... apa2 pun kena hati2 n setuju sgt2 pasal perompak pandai IT

p/s: u tau laki IT tu kan?? rumah dia selalu jadi sasaran perompak..

alin said...

bila dah busuk hati je semedang, asek tak puas hati je mmg gaduh la.pelik gak kdg2 sebab kecik pun nak jadi isu besar2.dunia2..

Biqque said...

hahaha nice thought...i just sent an article to be publish pasal sape suka n tak suka blog orang :) tu la, tepuk dada tanya selera la kot...kadang2 mmg la, kita sendri rasa nyampah, benci, bengang, tah pape...tapi simpan sendri je la, takde la cam nak cari gaduh rite...

bab kucing gebu mahal2 tu tak leh blah la ain! hahahaha!

Nur -al- Ain said...

anati.. yeaaa ;) you got the point ;p

Nur -al- Ain said...

secret drifter.. sape2? mcm tak tau je.. huhuuu

Nur -al- Ain said...

alin.. dunniaaa punye ceritaaa ;p

Nur -al- Ain said...

biqque.. betul2.. simpan sorg la kan.. erkkk, kucing tu imaginasi terlampau.. hahahaa

Trah Wann said...

heee . belog ni bukan je jadi medan kongsi pendapat or cerita tapi sesetengah orang jadikan belog sebagai medan show-off segala harta benda yg diorang ade . kadang2 ade jugak org yg promote diri dlm belog . haishh tak tau malu betoi . anyway , nice entry :)

xazryx said...

sape la yg suke2 gado tuh .x malu ke satu dunia dok bace .haih .

mierabun said...

haa, mira pernah jadi mangsa kutuk2 kat blog neh,rasa nak tumbuk pon ada minah tuh. eeeeiiiii

aren said...

tak suka blog yang ada tulis pasal kisah cintan cintun. its too privacy to share with..

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails