tajaan,

DenyutJantung!

Thursday, April 15, 2010

Selamat Bercuti Melaka Bandar Bersejarah

aik,
tengah sibuk kerja ke?
ade yang tengah dalam kelas ke?
saya dekat rumah ni, tengah tido.
ini entry auto publish, saja nak jealouskan anda dengan bercutinya saya sempene
cuti Melaka Bandaraya Bersejarah.

ok, sekarang saya juga berbangga belajar di Melaka.

nah info sikit;

Melaka adalah sebuah negeri yang bersempadankan negeri Johor dan Negeri Sembilan yang mempunyai keluasan 1,650 kilometer persegi. Negeri Melaka terdiri dari 3 daerah utama iaitu Daerah Melaka Tengah, Alor Gajah dan Jasin (negeri kelahiran blogger seperti Zool Ligakampung, Sebol dan Knizam).
Pengiktirafan Melaka sebagai bandar bersejarah Bandaraya Bersejarah Melaka juga berkembar dengan lima buah bandar terkemuka yang lain iaitu – Lisbon, Portugal (16 Januari 1984), Kuala Lumpur, Malaysia (15 April 1989), Hoorn, Belanda (8 November 1989), Valparaiso, Republik Chile (24 June 1991) dan Nanjing, China (2001).

Bandar Melaka telah diiktiraf oleh Pertubuhan Pendidikan, Saintifik dan Kebudayaan Pertubuhan Bangsa Bersatu (UNESCO). Tapak warisan dunia di Melaka merangkumi kawasan seluas 214.6 hektar dan meliputi dua kawasan perlindungan iaitu antara zon konservasi bandar sehingga ke bersempadanan dengan dengan SUngai Melaka. Antara tempat yang diiktiraf sebagai tapak warisan dunia ialah kawasan sekitar St. Paul Hill, Jonker Street, Jalan Tukang Besi, Kampung Morten dan Sungai Melaka.

Sungai Melaka

Kampung Morten.
saya pernah sewe di kanpung ni tau sebab dekat je dengan UiTM
cantik rumah rumah dekat sini ;p
luar cantik sangat, dalam ^$%&E#
HAHA ;)
adat la orang bujang..






Jonker Street best tau. macam ala ala Petaling Street, tapi takla penuh dengan Beg LV, Gucci, HAHA ;) banyak accessories comel comel dan menggetarkan hati wanita, tau tak sampai skang saya tak reti spelled accessories. asyik salah. benci. yang tu betul sebab dah right click, betulkn spelling.

eh eh, awak tengah sibuk kan? tak cuti kan? pergi la sambung buat keje ye. HAHA ;)


;p


8 comments:

ct_isyah said...

melake sgt best..kecik tp padan dgn mcm2

nurafiqah idris said...

suka gile g melaka.
:))))
gegegeeghehehee

tOyO said...

melaka kecik..susah gile nk cari parking utk shopping mall..serik nk dtg lagi..hehehe..

cik EPAL said...

dah lama tak g melaka :)

Nur -al- Ain said...

ct aishah,
yup, best tau ;) kecil,padat,comelll

Nur -al- Ain said...

piqa, piqa dtg ke melake memang hottttt. HAHAHAHAHAHAHA, ke melake bersame gigitan cintaaaaaa

Nur -al- Ain said...

toyo,
naik la bece, baru funky dan tak payah pikir parking. kan kan kan?

@@,

Nur -al- Ain said...

cik epal, meh la dtg, nnt bg tau, kite boleh bawak jalan2 keliling kota afamosa ;))

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails