tajaan,

DenyutJantung!

Sunday, April 18, 2010

Besar Kesalahanku, Besar lagi KeEGOan mu. podah!

Egois. sinonim perkataan ni dgn kaum lelaki. kenape? mengape? mungkin sejak dari zaman purba kala lagi kaum ini terkenal dgn sikap egois tu. nape er mereke ego? mungkin mereke rase mereke sedikit comel bile ego. comel!? sgt tak sesuai ain! yang sebenarnye mungkin mereke rase gagah, kuat dan bertambah macho bile mengegokan diri mereke. tak nak kalah, sikit pun tak kan . terutame kepade makhluk lemah-tapi-goncangdunie, wanita.

persoalan yang timbul skang ni ialah sama ada, kite si lemah-tapi-goncangdunie yang harus memahami, mengerti, menyelusupi hati mereke, atau mereke yang perlu paham bahawa sikap ego itu adalah sgt DIBENCI org kami, kaum wanita ini.

berikut adalah beberape contoh kes yang sering berlaku. * xleh byk2.elakkan controversi, tingkatkan prestasi * =p

kes pertame :

memang dah confirm salah si mamat, tapi tetap tak kan mengaku salah, pastu dengan segere menyalahkan balik si minah. konon mengongkong. ohh! kau tak mahu dikongkong atau ingin lari dari kesalahan? menyalahkan balik si perempuan, yang kemudian dengan hati yang mudahterase, mintak maaf kepade si lelaki. yes! tahniah ,kau menang. puas?


kes kedua
:

bile berkaitan dengan hal duit. sanggup menahan ego tinggi. menjage maruah diri. dengan prinsip-pegang-sampai-mati, tak kan makan duit perempuan. sanggup tak nak kuar dating, sebab tak berduit, make, tak la keluar. tapi kau tak terpikir ke wahai lelaki, hati si perempuan tengok orang lain berdating, tapi tak dapat nak merase. hasilnya duit berkepuk, tak bergune, kebahagiaan tah kemane. ape salah kalau berkongsi duit. kau belanje makan, aku blanje karoke, lagi comel dan manis kan ? ;) lagipun untuk pengetahuan kamu, malu la kami wahai jejake, kalau sume duit kamu. macam la duit kami ni tak laku. tapi kalau kdg2 kamu nk sponsor sume tu mmg best. ;)))


yes, ego itu perlu. tidak dinafikan, bukanlah permintaan kami untuk anda mengbuang trus ego tu, nnt terpakse pule berebut tisu bile tengok cite hindustan x), tapi sekadar mengurangkan tahap/level ego kamu agar kite sedikit serupe. dn dengan harapan apabila ego kamu berkurang, sensitive kamu menaik. macam persamaan songsang, x dan y berkadar songsang, tau kn? ye,ye stop ain, kami tau!
dan yes lg, mmg kaum kami pun mempunyai ego, dan tak dinafikan sesetengah nye ego kemain tinggi, tapi saya yakin, walau bagaimana sekalipun, mereke ini ttp ppuan. kalau anda pujuk mesti cair. macam pepatah- hati perempuan macam kerak nasi, lama2 lembut juge! kan? yang saye sangat pasti kerane selalu berdepan dengan masalah ini, walaupun tanpe pujuk!! tahniah kepade kamu, sijantunghatiku.
tapi pepatah yang satu ini pun tak kurang benarnya - hati perempuan memang lembut. tapi sekali keras, kerasnya ibarat keluli. tak kan cair - haaa. kami kan kaum yang istimewa, tentulah hati kami pun istimewe =p





entry ulangan kerana pade minggu exam, kite patut baca buku kan?
hehe ;p
alasan!







16 comments:

joegrimjow said...

nak jadi laki yg xedo

sekian

Mia-Ina said...

biasalah tu adik..lelaki ni camne sekalipun akan tunjukkan egonya...kte sbg wanita ni yg kdg2 kena ngalah banyak...ms bercinta, boleh la dia cover...dh kahwin sorila dik...takut adik nyesal la pulak..ms cinta sakan.depan kte bkn baik nye jatuh ego..ble dh kahwin ..ego laki mkn meningkat sbb sudah dimiliki kte ni

pepun ttg laki...baik kte juga ppuan..ada egonya

AmIRa is mIRa said...

lelaki mmg eGo..
susah nak jmpe laki x eGo!

zul/samad/angah said...

aku suke entri ni sbb aku bukan lelaki yg kuat egonye.

zul/samad/angah said...

aku suke yg ni.COOL! hoho
eventho aku laki but apeyg ko ckap tuh sgt betul.
btw kan best if ko wat perasan laki plak.seronok membacanya.;x

seroja jingga said...

ego itu perlu!
tapi kalo dah terlebih..memang tak bagus..

so far yang akak dapat sume..ego setinggi gunung everest! cam ham[peh

Nur -al- Ain said...

to joe.
yeah! tahniah.. sile jgn ego okeh!

Nur -al- Ain said...

to sis mia,
yes, mmg mereka sgt ego kak.
dan tak dinafikan ,kite ego jgk. kahkahkah

Nur -al- Ain said...

to mira,
aih, nak2 laki kelate, lagi ego kot.. HAHAHA

Nur -al- Ain said...

to zul,
hehe, xego ye? bgs2.. tapi kene jgk aade ego skit, supaye kamu ttp diatas, mampu memimpin yang di bawah x)

Nur -al- Ain said...

to sis seroje,
hihihi, bukan hampeh kak, HAMPAS. haha x)
tapi ade gk terselit yang baik2.. x sumee.

**ish2 ayat cover**

Cik Tudung Merah said...

ahhh..sangat suke entry ini. my ex-bf dolu dolu mempunyai perangai seperti kes kedua. padahal kite tak kesah pun nak berabis pasal dia asalkan dapat jumpe. tapi biase la kan lelaki..hehe..tp kua dengan kawan2 dia boleh je lak tu..

zul/samad/angah said...

jgn risau, ape yg kite alami adalah pengalaman untuk pembelajaran.;)

Nur -al- Ain said...

to cik tudung merah,
laki mmg cm tu. mereke je bleh, eh, tapi kiye ppuan pun same gk kdg2.. cume tak perasan je.. HAHA,.

Nur -al- Ain said...

to zul,
yup proses pelajaran dan pembelajaran x)

tOyO said...

hidup ego!!!..@@,

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails