tajaan,

DenyutJantung!

Sunday, November 29, 2009

erti SAHABAT

cubit pehe kanan, pehe kiri pun terase. sahabat sejati diibaratkan bagai aur dgn tebing, isi dgn kuku, dan mungkin boleh diibaratkan macam brg pengganti, eh bukan, barang penggenap kot lg tepat. ceh,nk bg tau kau blaja eko la tu, HAHA!. persoalan yang ingin penulis utarekan ialah :

MASIH WUJUDKAH LAGI IKAtAN PERSAHABATAN YANG SGT TULUS DAN MULUS.

fuh, buat tajuk debate best gk ni. jomla kite main2 debate..

susah kan nk jumpe lg ikatan persahabatan yang macam zaman mak2 dulu. walaupun dulu diorg ssh nk berhubung, fon xde, email xde, tapi tetap kukuh ikatan tu. macam sorang kawan mama aku, masih rapat dan berhubung baik. kitorg adik beradik pun rapat sgt dgn dier,anak2 dier. best tgk diorg, sgt ikhlas, langsung takde hipokrit, pure2, rahsie. jujur. indah kan persahabatan macam ni.

2009.

skang ni erti sahabat tu luas sgt. kalau dulu sahabat besar maknenye kan, tapi skang sahabat/kawan tu ertinye terlalu ringkas. org yang kite x kenal pun boleh jd kawan dalam jaringan social networking yang ade skang. macam2 cite kawan tikam kawan skang ni. kawan demi kepentingan, macam2. tiada keikhlasan dlm hgbn tu. ape la mknenye.

contoh 1
dalam facebook,myspace,friendster,tagged n mcm2 lg social networking, si-minah-seksi hanye perlu letak gmbr yang mengghairahkan, dgn posing lentanglentuk, automatik beribu friend request. mane jujur dan ikhlas? gambar2 pastu dieksploitasikan. kesian kan. jgn salahkan teknologi kalau anda sendiri yang mencemarkan nye!

contoh 2
kawan makan kawan. bukan korban kat masjid pastu masak rendang / sup. hehe, ni tikam belakang punye org. masalah ni mesti wujud kalau berkawan baik dan bilangan nye no ganjil.
situasi - ana,mimi,kiki kawan rapat tapi ana dgn mimi sgt2 akrab sampai kiki jelez, and lastly mesti akan ade pergaduhan bile kiki bawak mulut burukkan ana dpn mimi, burukan mimi dpn ana. alaaa, korang paham kan? bleh bayangkan kan?

contoh 3
eh, jap nk g toilet la.

contoh 3
ok, sambung.kawan demi kepentingan, ha cm ni lg x bagus. ni mmg keparat. benci org cm ni. kau buat baik yang teramat sgt kt seseorg tapi sebenarnye demi 1 kepentingan. mungkin selame ni ko ckp kemain garang, gile cakap kasar 'plus' berlagak, and satu pagi ko dgn tibe2 dgn lemah gemalai bersuare sbb nk pnjm barangg, ish, baru ingat ko buang tebiat..pade aku x baik la cm ni. just be ur self. jgn lah hipokrit. annoying la. benci nk ngumpat pasal org hipokrit. HAHA.

contoh 4
ambik kesempatan. memang aku paling pantang org suke ambk kesempatan atas kebaikan org lain. SGT2 AKU BENCI ni. org baik, ko naik kepale. benci sgt tgk, tak sampi hati nk pandang, sian je mangse tersebut.
situasi - minah-sangat-pemurah sgt2 baik,nk pinjam duit?? bg tau je bp posen ko nk. bile2 je. tapi ko plak buat2 lupe, main halal2 sendiri je hutang kau. kalau dpt kat aku ni, aku lempang laju2. tau la ko. jenis ni mmg dibenci dan mmg la wajib berbakul2 dose org keliling ko sbb nk ngumpat pasal kau je la.. HOH!

harap2 la sahabat cm ni jauh dari aku. aku tak perlu kawan yang ramai, cukup sorang due, yang benar paham dan seotak,segile dan sestamina utk tawaf mall. ngeee x) quantity tak penting babe, quality yang utame. ada paham ka?

ngantok la. tdo la,esok dh la kene bgn awal. nk masak nasi lemak,donut,karipap,popia nk jual,carik sesuap nasi yang halal... ye, aku tipu. hehe x)




5 comments:

joegrimjow said...

sahabat macam roti sardin
sedap
tp da mkin lama
nak basi

???
ku pon xtau ape yg ku merepek ni

fana said...

ain ade saya. hehe. situasi tu ade yg terkena pada saya ;'(

AmIRa is mIRa said...

tuela dunia zmn skunk..shabat pun susah nak carik

joegrimjow said...

ahaa
update2
cite pasal musuh plak
;)

seroja jingga said...

ye betul kata kamu..sahabat sekarang tak mcm dulu..senang datang senang pergi..dlm msocial networking pun sume takat nak hglamer je..enmtahlah..kan

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails