resipi kek batik :
bahan2 yang diperlukan :
milo ( pek paling kecik )
susu pekat ( 1 tin )
gule pasir ( agk2 la kot nk rase manis2 gula )
serbuk koko ( student xde duit, so smlm beli tesco value je sepaket..hiii)
buttercup ( 1/2 je )
biskut merie * original nye lg best
mule2 panaskan periuk,
pastu masukkan butter tu, bile dh cair, masukkan gule..
kacau2 jap, pastu masukkan serbuk koko and milo..
agak2 la bp byk nk coklat dier, kalau skit sgt tkt nnt biskut tu x sume diselaputi coklat..
pastu masukkan susu pekat..
**masukkan milo koko dulu tau baru susu, ko tak nnt cm berketul2 sgt, time masukkan susu, agak2 la manis dier.. jgn manis sgt, penuh wad kencing manis tu nnt!!
***aku abiskan sume bahan2 ni and dapat la 1 tupperware bsr and satu bekas aiskrim milo.. byk gk la..***
kacau je sume tu atas api kecik sampai dier x bgumpal2.. ade org yang gune telur untuk lembutkan skit kek tu.. tapi i dont like... suke dier keras2 cm x lembik sgt., terpulang kat korang la..
pastu bile coklat tu dah siap, xde ketul2, **ko kene gaul smpi ko bpeluh baru pasti x ketul2..hehe*** ttp api, pastu masukkan biskut merie yang dh dipatah2 kan, patah2 ke 4 ke, 3 ke.. janji patah..
pastu gaul sampai sume biskut kene coklat,
last skali masukkan dlm tupperware, and mampat2 kan dier..
taraaaaa~~~
dah siap.. masukkan dlm peti ais, nnt dh sejuk boleh mkn.. owhh~ sgt sdp tau..
ini version yang sempoi.. versi anak dare pemalas.. yang mak2 slalu buat, letak kacang la, badam la, nestum la.. tapi yang simple ttp menjadi pujaaannn hati ku! korang tau tak kt bazar jual kek ni satu cenonet 4 segi tu RM 0.50.. mahal kot! buat sndri lg puas ati beb! yang kt kdi tu gune milo/coklat / biskut yang cm x kualiti.. x best sgt la.. coklat pun x byk.. cett.. kedekut! * kerutkan kening tande bg amaran*
akhir kate dr CHEF AIN YANG BERGAYA, selamat mencube!
p/s ; gmbr x leh upload kerane uniform x sesuai utk tatapan umum. harap maklum.
No comments:
Post a Comment